Home > Publicaties

Publicaties

Economische groei stuwt nieuwe ondernemer

Gepubliceerd op 01-03-2018

Bron: financieel-management.nl

Het ING Economisch Bureau verwacht dat in 2018 circa 139.000 nieuwe ondernemers zullen starten, 2% meer dan vorig jaar. Het huidige economische klimaat biedt op alle fronten kansen voor startende ondernemers.

De economische groei houdt aan, er blijft behoefte aan flexibiliteit en de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Het aantal starters groeide in 2017 onverminderd door (+4%) en kwam met 137.000 op het hoogste niveau sinds het begin van de tellingen in 2009.

Katinka Jongkind, econoom mkb bij ING Economisch Bureau: “Door de goed draaiende economie zien veel mensen mogelijkheden om voor zichzelf te beginnen. Dit geldt niet alleen voor startende zzp’ers, maar ook voor innovatieve ondernemers die een gat in de markt zien. Al met al is de verwachting dat het aantal starters dit jaar met circa 2% stijgt tot 139.000.”

Huidig economische klimaat aantrekkelijk voor starters

De verwachte 2% stijging dit jaar wordt gerealiseerd door de volgende factoren: 

1. De aanhoudende economische groei in 2018 biedt mogelijkheden voor zowel zzp’ers als voor innovatieve ondernemers die een gat in de markt zien.

2. Ondanks dat het aantal vaste banen in de huidige markt weer stijgt, blijft er zowel bij werkgevers als werknemers behoefte aan flexibiliteit. Bovendien maken online platformen als Uber, Werkspot en Helpling het voor zzp’ers eenvoudiger om aan opdrachten te komen en verlagen daarmee de drempel om als zzp’er aan de slag te gaan.

3. Met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt zal de vraag naar zzp’ers naar verwachting toenemen. Zeker nu de Wet DBA voorlopig geen belemmering vormt om met zzp’ers in zee te gaan.

Overnameprijzen mkb blijven stijgen

Gepubliceerd op 23-02-2018

Bron: accountant.nl

In het afgelopen half jaar is de gemiddelde verkoopprijs van een Nederlands mkb-bedrijf wederom gestegen. Gemiddeld wordt een mkb-bedrijf op dit moment voor 4,9 keer de brutowinst (EBITDA) verkocht, tegen 4,8 keer de brutowinst in de eerste helft van 2017.

Dit is één van de uitkomsten van de Brookz Overname Barometer, het periodieke onderzoek van overnameplatform Brookz naar cijfers en trends in de overnamemarkt. Het onderzoek vond plaats onder 216 fusie- & overname-advieskantoren (circa negenhonderd adviseurs), die samen meer dan 90 procent van de mkb-overnamemarkt vertegenwoordigen (bedrijven met een omzet tussen de 0,5 en 25 miljoen euro).

IT & Online-bedrijven zijn het duurst

De hoogste prijzen worden op dit moment betaald voor bedrijven in de sector IT & Online: gemiddeld 6,1 keer de brutowinst. Andere sectoren met hoge verkoopprijzen zijn Gezondheidszorg & Farmacie (6,0 keer de brutowinst) en Groothandel (5,65 keer de brutowinst).

Sectoren waar gemiddeld de laagste overnameprijzen worden betaald zijn Horeca, Toerisme & Recreatie (4,0 keer de brutowinst), Automotive, Transport & Logistiek (3,75 keer) en de Detailhandel (3,65 keer ).

Hogere dealwaardes

Uit de steekproef van 378 verkooptransacties bleek dat 39 procent van de transacties in de afgelopen zes maanden een dealwaarde had van minder dan 2,5 miljoen euro. 42 procent heeft een dealwaarde tussen de 2,5 en 10 miljoen euro en 19 procent betrof het segment boven de 10 miljoen euro. In vergelijking met de eerste helft van 2017 is het aantal bedrijven met meer dan vijf miljoen dealwaarde met acht procent toegenomen.

Volgens Floyd Plettenberg, partner bij Brookz en verantwoordelijk voor de Overname Barometer, zullen de verkoopprijzen van bedrijven voorlopig nog blijven stijgen. "Het aantal transacties is in het afgelopen half jaar met maar liefst elf procent gestegen. Desondanks is de vraag naar bedrijven nog steeds veel groter dan het aanbod. Om de volgende groep verkopers 'uit hun tent te lokken' zal nog meer betaald moeten worden. Gelukkig hebben zowel kopers als investeerders nog veel geld op de plank liggen."

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de eerste helft van 2018 zijn positief: circa negentig procent van de overnameadvieskantoren verwacht dat de mkb-overnamemarkt de komende zes maanden stabiel zal blijven of verder aan zal trekken. Een minderheid van circa tien procent verwacht dat de markt gaat verslechteren.

Uitgedrukt in een rapportcijfer geven de overnameadvieskantoren een 8,0 voor het verwachte overnameklimaat in de eerste helft van 2018. Dat is het hoogst gemeten rapportcijfer sinds de eerste Overname Barometer begin 2015.

Grote overnamehonger kenmerkt 2018 tot nu toe

Gepubliceerd op 23-01-2018

Bron: ANP.nl

Het nieuwe jaar wordt in de financiële wereld vooral gekenmerkt door een groot aantal fusies en overnames. Na drie weken staat de teller wereldwijd op dik 152 miljard dollar aan totale transactiewaarde. Daarmee is het begin van 2018 het beste qua deals sinds 2000, toen de markten in de ban waren van de technologiebubbel, blijkt uit cijfers van Bloomberg.

Volgens bankiers staan onder meer belastingverlagingen in de Verenigde Staten aan de basis van de overnamehausse. Investeerders wachtten in eerste instantie af hoe de plannen zouden uitpakken. Pas toen in december ook de regelwijzigingen waren goedgekeurd, durfden zij de portemonnee te trekken voor acquisities.

Verder zorgen de robuuste economische groei en de almaar oplopende aandelenkoersen voor vertrouwen bij leidinggevenden van bedrijven en hun adviseurs. De relatief hoge prijzen worden veelal voor lief genomen.

Qua begeleidende banken scoort Goldman Sachs voorlopig het beste. De Amerikanen waren betrokken bij 42 miljard dollar aan deals.

ZPACT organiseert workshop YARTYK op - 1 maart 2018, Berghotel Amersfoort, 13.00-17.30 uur

Gepubliceerd op 10-01-2018

YARTYK is een strategische analysemethodiek die inzicht geeft in:

  • de autonome waarde van een bedrijfsactiviteit;
  • omzet die een bedrijfsactiviteit voor andere activiteiten kan generen;
  • profijt door onderlinge samenwerking (cross selling en shared services);
  • de waarde van een bedrijfsactiviteit voor realisatie van de ondernemingsstrategie.

Met YARTYK kunt u zelf de potentiele waarde van bedrijfsactiviteiten beoordelen, zowel in onderlinge samenhang als in hun bijdrage aan de meerwaarde van uw onderneming.

Interesse? Dan nodigen wij u graag uit voor een kennismaking waarin u aan de hand van een vereenvoudigde praktijkcase de toepasbaarheid van YARTYK kan ervaren.

Aanmelden

 

Meer informatie treft u in de flyer. Ook kunt u bellen met Peter Pubben (06-5517 3332).

FLYER